torsdag 4 november 2010

Hur socialt är ditt media?

Sociala medier heter det ju. Men hur socialt är det egentligen.
Man exponerar valda delar av sitt liv av typen "köttbullar till lunch" varpå 4 personer genast gillar detta och älsklingen skriver puttinuttigt att det var mysigt att äta tillsammans. Socialt? Snarare tvärtom. Ring din kompis och fråga vad de åt för lunch eller hade för sig i förmiddags. På Facebook glider man runt varandra som skuggskepp i dimma, utan att riktigt se varandra i grådiset kan man bara ana lyktorna som gör det grå mindre kompakt.
När sa du senast till någon att du gillar det dom gör. Eller gav någon en komplimang, någon du inte känner. Kanske damen med de fina vantarna eller någon annan/annat som du uppskattar. Det sociala i att mötas byts ut mot att trycka på en knapp. Och vad är det egentligen vi menar när vi trycker på knappen? Vad är det vi gillar?

Att Facebook fungerar för att hålla kontakten med människor som man annars inte skulle hålla kontakt med tvekar jag inte om. Men vad ska man med den kontakten till? Om man ändå inte har någon kontakt? Spionerar vi på andra människors liv och låter andra spionera lite på vårat?

1 kommentar:

  1. Åh så härligt att du börjar blogga Sara och numer har du två offentliga följare och har därmed överstigit genomsnittet läsare för en blogg. Hurra!!

    SvaraRadera