måndag 17 januari 2011

Att ta till sig av kritik

Att tänka kritiskt är en konst. Att fundera över källan till uppgiften och sedan värdera den. Det kan väl vara ok när någon kritiserar det man själv är kritisk till. Men att höra kritik mot något man verkligen tror på det är svårt. Att inte direkt gå till anfall och börja försvara utan att istället tänka "jaha, undra om det kan vara på det här viset"

Just nu läser jag en fantastisk bok som heter Den föraktade Falukorven av  Karin Ahlborg. Den handlar om vad vi stoppar i oss och vem som bestämmer över det vi äter. Jag har inte kommit så långt än men boken har avhandlat socker, salt och fett. Jag har inga invändningar. Sen plötsligt i kapitlet om KRAV och Eco mat så känner jag att nu måste väl författaren vara ute och cykla, såhär kan det väl ändå inte vara. Varför? För att jag gillar tanken på att KRAV och ekologisk mat. Egentligen så vet jag inte så mycket men det låter ju bra. Lyckliga kor och grönsaker utan gift, klart att det måste vara bättre. Eller hur fungerar det nu igen, är jag ändå lurad av matindustrin?
Några som definitivt är lurade är de som köper flaskvatten i USA. Att vatten på flaska skulle vara renare och mer hälsosamt visar sig vara galet. När 40% av vattnet som säljs är vanligt kranvatten och ingen vet vilka gifter som flaskorna läcker ut till vattnet. Såg Dokument utifrån häromdagen och fick tänka till lite.

Lite mer kritiskt tänkande kanske inte vore fel. Eller så ska man sluta tänka alls och bara gör som alla andra (?).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar