torsdag 2 december 2010

Önskelista

Tre önskningar till den svenska sjukvården.

Jag gillar svensk sjukvård. Jag tycker att den är evidensbaserad och välfungerande och att människorna som jobbar inom svensk sjukvård gör ett enormt jobb.  Mina kontakter med utomsvensk sjukvård begränsar sig till ett par dygn med dropp i Thailand, som var bra och trevliga, och ett studiebesök i Egypten, som var väldigt avskräckande.

Det är rätt talande att så fort man börjar prata om hur dålig sjukvården är så har nästan alla haft problem. Det är borttappade remisser, försvunna kallelser och provsvar, det är noll kontakt mellan vårdinrättningar och läkare. Någonstans blir alla underbara människor inom sjukvården motarbetade av ett tungt system och människor som helt enkelt inte är lika underbara. 

Jag har vid flera tillfällen önskat att personal inom landstinget skulle få gå en kurs på temat patientbemötande så att de kunde lära sig att säga " det här fixar vi". Att de skulle kunna bli lite mer flexibla och tänka steget längre. När man är sjuk så är man ju oftast inte riktigt på topp och då behöver man någon som tar hand om en. Någon som säger "det här fixar vi" så att man själv kan slappna av lite och slippa känna sig som en telefonväxel i yttre rymden.
Vidare på önskelistan står en vårdkoordinator så att alla som behöver vård på mer än ett ställe har någonstans att vända sig. Så att de slipper berätta samma historia femtioelva gånger och ändå känna att inget händer för att alla tycker att det är någon annans tekopp, att slippa riskera att saker försvinner på vägen.
Jag önskar också att läkare som skrev remisser fick tid att följa upp dom och se vad som hände. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar